Oppiminen

"En olisi saanut kiinni ilman neuvojasi"

"Tämä on selvästi rauhallisempi arjessa, veljensä ovat paljon villimpiä"

"Koiraani (5 kk ) ihaillaan, kun se pysyy taukomatolla paremmin kuin 5 v saman rotuinen"

Edellä on vain muutama eri asiakkaiden huomio ja kommentti.

Kaiken pohja on yksinkertaisuudessaan koulutus eli käytöksen muokkaaminen haluaamme suuntaan.

Vahva luoksetulo rakennetaan, nimen vahvistamisesta, kädestä ruokkimisella, yhdessä tekemisellä. Nuorelle koiralle tulee hetkiä, kun ympäristö alkaa kiinnostaa enemmän ja ns. "korvat katoaa". Kun on rakennettu luoksetulon vihje ( nimi on paras ), joka kerta ruokaa / herkkuja / leikki / sosiaalinen palkkio ( kehut/rapsutus/palluttelu ) kun koirasi tulee luokse. Se toimii varmasti, vaikka joskus pienellä viiveellä. Lisäksi ohjaajan tiedostaessa oman toimintansa merkitys, viiveeseen voi vaikuttaa valtavasti.

Rauhallinen harkitseva tarkkaileva teini koira. Pennusta asti yhdessä oppiminen, taitojen kartuttaminen, vahvisteiden käyttö monipuolisesti, harjoittelua erilaisissa ympäristöissä ja häiriöissä. Ongelma tilanteita tulee matkan varrella ja osaava kouluttaja tietää ohjata näistä karikoista läpi. Mistä se tarkkaileva ja rauhallinen, kun muut veljet juoksee hulluna edestakaisin ( karrikoitu mielikuva ) ? Oppiminen ja taitojen karttuminen lisää itsevarmuutta, luottamusta omistajaan, käytökselle rakentuu vaihtoehtoja joita kannattaa toimivien vahvisteiden myötä tehdä.

Pentu oppii joka päivä ja jokainen hetki. Erittäin paljon tehdään aktivointia ja lisätään pennun toimeliaisuutta, unohtuu rauhoittumisen merkitys ja sen opettaminen. Rauhoittuminen on mielentila, ei temppu. Taukoalusta on tukikohta, mihin linkittyy vahvistettu mielentila, olipa se käytössä minkälaisessa ympäristössä tahansa.

Ei jätetä pentua selviytymään yksin meidän maailmassa.

Pennusta asti rakentuu kivijalka osaamiselle, minkälaista käytöstä kivijalkaan muurataan on omistajan päätettävissä. Käytöstä voidaan muuttaa myöhemminkin, koira oppii kyllä, jolloin kivijalka on mikä on ja sen päälle rakentuvat taidot ladotaan varovasti. Mikäli kivijalka on hutera, liikaa ja liian nopeasti rakennettu romahtaa.

Miten sinä toivot pentusi taitojen kivijalan kestävän?

Olen nähnyt pentujen oppivan seurakoirasta - metsästys- ja vartiokoiraan.

Annetaan pennulle mahdollisuus sujuvaan elämään kanssasi.

Jätä kommentti